Grensoverschrijdend gedrag

Je hoeft de televisie of de radio maar aan te zetten en het gaat behalve over Corona, over grensoverschrijdend gedrag. 

Maar wat is dat nu precies, en wanneer weet je wanneer je over de grens van de ander heen gaat. Tijdens de zwemlessen is het soms wel eens handig om een kind bijvoorbeeld te laten voelen hoe hij zijn/haar voeten het beste kan houden bij het zwemmen van de enkelvoudige rugslag.  

En hoewel dit heel onschuldig is/lijkt, kun je hiermee al over de grens van een kind gaan. Sommige kinderen houden er nu eenmaal niet van om aangeraakt te worden. 

Zo zijn er nog tal van voorbeelden die voor de één heel normaal zijn en voor de ander over een grens gaan. Wij bij ENVOZ zijn benieuwd hoe jullie hiermee omgaan tijdens de zwemlessen. 

Laten we er met elkaar voor zorgen dat Zwemmen voor iedereen vanzelfsprekend is. En dat dit ook in een veilige omgeving gebeurd. Seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag kan echt niet. Daarom werkt ENVOZ samen met het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) aan preventie. 

En als het misgaat, dan kunt u daarvan melding maken. Zowel bij ENVOZ zelf als via het meldpunt van CVSN. Daar staan verschillende vertrouwenscontactpersonen voor u klaar die kunnen luisteren, helpen en begeleiden. 

Iets gezien of meegemaakt waarvan u (anoniem) melding wilt maken? Dat kan op verschillende manieren: 

  • Melding maken bij ENVOZ kan telefonisch via +31 703 070 344. Vraag naar Marlies, de vertrouwenscontactpersoon van ENVOZ. 
  • Via SpeakUp kunt u wanneer gewenst anoniem melding doen van grensoverschrijdend gedrag. 
  • Liever direct contact met het Centrum Veilige Sport Nederland? Bel dan naar +319 002 025 590 (8:30 – 17:30 uur). 
  • Bij acute bedreigende situaties neem contact op met de politie via +310 900 8844 
  • Het Centrum Seksueel Geweld, te bereiken via +318 000 188, biedt professionele hulp aan iedereen die kortgeleden een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. 

Bent u op zoek naar praktische tips voor het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag? Ook daarvoor kunt u terecht bij het Centrum Veilige Sport Nederland. Samen zorgen we voor een veilige, eerlijke en plezierige sport voor iedereen!