Overdekte Zwembaden

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar een kleine 100 jaar geleden water er nog maar weinig overdekte zwembaden. In die tijd was het bouwen van een overdekt zwembad een kostbare en som ingewikkelde aangelegenheid. Vanwege de crisis was er bij gemeentes vaak onvoldoende geld beschikbaar en soms vond de gemeenteraad het onnodig of niet haar taak om voor een zwembad te zorgen. Ook het gebrek aan kennis over de bouw en vooral techniek van overdekte bad- en zweminrichtingen zorgde vaak voor problemen. 

De Amsterdamse student Han Bierenbroodspot wilde hierin verandering brengen. In 1923 bedacht hij met enkele anderen een slim spaarsysteem wat eigenlijk een vroege vorm van crowdfunding was. De belangstelling was groot. Zwemliefhebbers spaarden letterlijk met dubbeltje en kwartjes een volledig zwembad bij elkaar. Dit resulteerde in 1929 in de opening van het allereerste Sportfondsenbad: Sportfondsenbad-Oost in Amsterdam. De exploitatie was een groot succes. 

Het zwembad werd slim ingezet als paradepaardje. Overal in het land werden nieuwe initiatieven ontplooid om ook zo’n Overdekte te realiseren. Vele belangstellenden bezochten vervolgens met speciale spaardersreizen Amsterdam om het wonder met eigen ogen te bekijken. Zaankanters pakten het groots aan en huurden een complete trein, waarmee men massaal afreisde naar Amsterdam. Hoe dat in zijn werk ging en of Zaanland een eigen Sportfondsenbad kreeg lees je in dit artikel op de website van Ron Wessels  

https://lezenoverzwemmen.nl/sportfondsentrein/ 

Tekst: Ron Wessels 

Foto: Ron Wessels