Paralympische Spelen

Naast de Olympische Spelen, vinden er ook dit jaar weer de Paralympische Spelen plaats. Deze delegatie bestaat uit 48 nederlanders die uitkomen in 9 disciplines.

 

Er zijn 16 sporters die uitkomen voor Nederland voor de sporten die op en in het water plaatsvinden.

 

Het betreft hier de disciplines Roeien, Triatlon en Zwemmen.

 

In 1948 organiseerde Sir Ludwig Guttman een sportwedstrijd voor veteranen uit de 2e wereld oorlog met rugletsel. Vier jaar later deden er ook Nederlanders mee en de basis voor de Paralympische spelen werd gelegd.

 

In 1960 vond de eerste officiële Paralympische Spelen plaats in Rome, in die tijd deden er 209 sporters mee. Tot en met 1972 was de regel om mee te mogen doen aan de Paralympische Spelen dat de sporter in een rolstoel moest zitten.

 

Vanaf 1976 zijn deze regels aangepast en mogen ook sporters met geamputeerde lichaamsdelen en een visuele beperking meedoen. In dit zelfde jaar vonden ook de eerste Paralympische winterspelen plaats.

 

Tijdens de Paralympische Spelen in Londen in 2012 was het aantal deelnemers opgelopen naar 4200.

Om mee te mogen doen aan de Paralympische Spelen moet je in één van de volgende categorieën vallen.

 

Sporters met een amputatie

 

Sporters met een niet-progressieve hersenbeschadiging, bijvoorbeeld hersenverlamming, een traumatische hersenschudding of vergelijkbare beperkingen die de spiercontrole, balans of coördinatie verstoren.

 

Sporters die in een rolstoel zitten

 

Sporters met een visuele beperking, variërend van beperkt zicht tot volledig blind

 

Sporters met een intellectuele beperking

 

Sporters met een lichamelijke beperking die strikt genomen niet onder een andere categorie valt. Bijvoorbeeld sporters met dwerggroei, Multiple Sclerose of andere afwijkingen aan de ledematen.

 

ENVOZ wenst alle Paralympische Sporters heel veel succes en plezier bij deze Spelen.